De ce sa alegi case din lemn economice

Prin definitie, case din lemn economice sunt acele constructii care inglobeaza cel mai bun raport calitate/pret, fara a face rabat de la criteriul eficientei energetice si de la cel al sigurantei si fara a pierde din aspectul estetic. O casa de lemn economica ideala imbina nevoia de spatiu si un buget redus.

Structura unei case din lemn economice

Casele din lemn economice pot fi denumite si case pe structura de lemn din panouri prefabricate, deoarece sunt realizate din panouri tip sandvis, asamblate partial in conditii de fabrica, cu respectarea unor norme stricte de calitate si urmarind o anumita tehnologie de fabricatie. Structura de sustinere a casei de lemn este asigurata de grinzi de lemn lamelar, stratificat, tratate ignifug si antidaunatori.Acestea se obţin prin lipirea împreună a două sau mai multe lamele din lemn de răşinoase, în condiţii de temperatură şi presiune bine determinate. Aceste grinzi sustin peretii portanti de tip sandvis, respectiv panourile prefabricate.

Placile OSB (Oriented Strand Board)

Pentru executarea panourilor, producatorul foloseste cherestea bine uscata, care va fi placata la exterior cu placi tip OSB fabricate din aschii de lemn. Prin dispunerea aschiilor in trei straturi se obtin placi deosebit de stabile si cu mare rezistenta mecanica. La suprafata, placile OSB sunt tratate cu rasini pentru a le conferi impermeabilitate si rezistenta la foc si umezeala.

Dupa montarea panourilor prefabricate, respectiv fixarea lor de elementele de fundatie, are loc aplicarea la interior a unor straturi de materiale izolatoare eficiente (ex. vata minerala) pentru obtinerea unei izolatii termice si fonice corespunzatoare unui grad de confort sporit.

La exterior, panoul prefabricat este izolat cu placi din polistiren expandat, folosind adezivi speciali si plasa din fibra de sticla. Urmeaza tencuirea peretilor si aplicarea unei vopsele lavabile de exterior.

Si totusi de ce case de lemn economice?

Expunerea de mai sus s-a dorit o prezentare extrem de succinta a tehnologiei de constructie a unei case de lemn. Evident, niciuna dintre etapele de mai sus nu pot fi omise, procesul fiind pe alocuri foarte complex si laborios. O casa de lemn economica nu admite nicio afectare a rezistentei structurii de lemn si nici a procesului de fabricatie.

Factorul economic, care in acest caz nu ar trebui confundat cu ieftin, se refera la o serie de alte aspecte. Incepand din faza de proiect, trebuie sa stim ca vom plati un pret pe un proiect tip, gata elaborat si aflat in portofoliul firmei de constructii si cu totul alt pret daca adaugam sau modificam elemente ale proiectului. Desigur, cel mai scump va fi acel proiect unde designul este complet personalizat si va trebui sa faca obiectul unui proiect unic.

Un alt element din seria celor economice este cel legat de dimensiunile casei. Mai mult material, manopera mai ridicata, proiect mai scump. Cu toate acestea, firmele propun proiecte de case de lemn mici si medii, cu suprafete acceptabile, mai ales cand ajungem la subiectul asigurarea confortului termic.

Un alt element esential in stabilirea pretului economic este legat de tipul de materiale izolatoare folosite care au preturi foarte diferite de un producator la altul. Calitatea si preturile difera si atunci cand alegem substantele de ignifugare, cele antidaunatori, precum si cele ale materialelor pentru finisaje interioare si exterioare. Sa retinem si preferinta mesterilor constructori de a lucra numai cu materialele unui anumit producator.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *