Casa de lemn: de la trecut la prezent

Probabil cei mai mulți dintre noi cunosc diverse informații cu privire la lemn sau la o construcție de lemn, iar cei care nu cunosc pot intra în posesia acestor informații doar cu un simplu click pe Google.

Printr-o scurtă trecere în revistă putem menționa că europenii au ales să folosească acest material pentru a construi case cu câteva mii de ani mai devreme decât să folosească piatra. Poate structura unei case de lemn montate pe grămezi sau pe deal poate fi considerată una dintre cele mai vechi exemple pentru o astfel de casă. Acest tip de structură a protejat casa de inundații și diverse potențiale pericole. În cele mai multe cazuri structura de lemn era reprezentată de o mică cabană de lemn rotund în care astăzi ar părea imposibil de locuit.

cabana din lemn din trecutcasa de lemn in trecut

În trecut, doar clădirile mici erau construite în lemn. Ulterior, lucrurile au evoluat, iar construcția caselor din lemn a căpătat alte forme. O fundație din piatră dură era primul pas. Apoi consolidarea pardoselii cu ajutorul grinzilor. Practic, aceste grinzi din lemn dur erau punctul central pentru a construi o casă. Pentru pereți se ridicau stâlpi puternici în dreptul ușilor și ferestrelor, iar pentru a duce la bun sfârșit întregul proiect se construia un cadru sprijin  pe stâlpii de susținere. Mai exact, se construia tavanul. Astfel, lua naștere o casă din lemn rotund. Prin lemn, creăm o legătură cu mediul înconjurător, este materialul prin care ne conectăm ca ființe umane. Cel mai important lucru când pășești într-o locuință este sa te simți bine, iar acest material are acest efect. Nu trebuie uitat faptul că pentru a putea râmâne pe această planetă mai mult timp, trebuie să construim în moduri cât mai sustenabile posibil.

structura de lemn

 

Societate modernă actuală impune ca întrebarea următoare să survină: Ce se întâmplă când trecutul întâlnește prezentul, când design-ul clasic îl întâlnește pe cel modern? Cu cât trecem mai mult prin timp răspunsul la această întrebarea va fi tot timpul diferit. Putem vorbi astăzi despre o mulțime de materiale care au un rol important în construcția unei case: piatră, sticlă, agregate, metale, cărămizi, beton, lut. Combinarea lemnului cu aceste materiale duce la un rezultat diferit și unic. Noi idei de amenajări interioare și exterioare prind contur. Nu trebuie să uităm că imaginația omului este infinită, iar posibilități noi pot apărea în orice moment. Chiar dacă ceva poate părea ciudat la prima vedere, acest lucru se datorează faptului că nu a fost explorat anterior, iar de multe ori oamenii nu știu cum să se raporteze la acest aspect. Poate pentru unele persoane forma clasică de pătrat este mai puțin interesantă și ar dori să opteze pentru ceva asimetric. Poate unii consumatori preferă o combinație de culori total necomplementare, ieșită din tipare care să le încânte privirea. Estetica ține de frumos, iar frumosul este subiectiv și ține de fiecare.

casa de lemn actualacasa de lemn prezent

Pentru ochiul din exterior al multor persoane o construcție de lemn poate fi considerată doar o casă, dar un astfel de proiect nu este adresat celor mulți care privesc din afară. O casă pe strucutră de lemn este adresată celor puțini, întrucât pentru unii nu este doar o casă, ci un cămin. Poate sintagma o familie o casă este ilustrativă în acest context.

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *